image
Find best premium and free Magento themes at Design4Magento.com
 

Τι είναι τα pellets

Τα pellets ή συσσωματώματα ξύλου είναι ανανεώσιμα στερεά βιοκαύσιμα υψηλής ποιότητας από ανακυκλωμένα υλικά. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται μόνο υπολείμματα νομίμων υλοτομικών δραστηριοτήτων, υπολείμματα μονάδων επεξεργασίας ξύλου και πριστηρίων ξυλείας. Τα pellets δημιουργούνται με μηχανική κατεργασία χωρίς καμία χρήση χημικών ή άλλων ουσιών.

Πού χρησιμοποιούνται

Τα pellets χρησιμοποιούνται εκτός από την Οικιακή θέρμανση και για την θέρμανση σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, σε δημόσια κτήρια ( νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια, ιδρύματα, κλπ), σε ξενοδοχεία, spa και συγκροτήματα κατοικιών, σε θερμοκήπια και πτηνοτροφικές μονάδες, σε πιτσαρίες, φούρνους κ.α.

Πώς

Τα pellets χρησιμοποιούνται για την θέρμανση, με την καύση τους σε λέβητες, σόμπες, τζάκια και με σύμμαχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι εξοπλισμένα με δυνατότητες αυτονομίας, αυτόματης και αυτόνομης ρύθμισης θερμοκρασίας και ελέγχου καύσης.

Γιατί

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των pellets για θέρμανση σημείωσε αλματώδη άνοδο σε όλη την Ευρώπη, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη.

Πλεονεκτήματα των pellets

• Οικονομία
Η θέρμανση με pellets είναι πολύ πιο οικονομική από την χρήση του πετρελαίου, εξασφαλίζοντας οικονομία πάνω από 40%
• Η τιμή των pellets είναι σταθερή σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
• Λόγω μεγέθους και σχήματος τα pellets συμπεριφέρονται όπως το υγρό
με αποτέλεσμα στην εύκολη αποθήκευση, μεταφορά και αυτόματη     τροφοδοσία του καυστήρα.
• Τα pellets είναι το μοναδικό καύσιμο με Μηδενικό Ισοζύγιο εκπομπών CO2
Τα pellets κατά την καύση τους απελευθερώνουν τόσο CO2, όσο χρειαστήκαν για την ανάπτυξή τους μέσα στις καλλιέργειες, και αντίστοιχα αυτή η ποσότητα απορροφάται από τα φυτά κατά την διαδικασία ανάπτυξής τους, έτσι δημιουργείται ένας «κλειστός κύκλος» μηδενικών εκπομπών CO2 και δεν συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
• Μηδαμινή ύπαρξη του Θείου SO2 έναντι των ορυκτών καυσίμων
Συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών του Θείου από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν την όξινη βροχή
• Τα pellets κατά την καύση τους δεν καπνίζουν, δεν ελκύουν επικίνδυνα αέρια, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.
• Τα pellets κατά την καύση τους βγάζουν ελάχιστη στάχτη (<0,8-0,9%)
Η οποία στάχτη σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιείται ως ανακυκλώσιμο λίπασμα για τα φυτά του κήπου και της βεράντας

Γιατί είναι πιο οικονομικά

• Τα 2 kg pellets αποδίδουν περίπου την ίδια θερμογόνο δύναμη με 1lt πετρελαίου. Με τις τιμές του 2011 τα pellets είναι πάνω από 40% πιο οικονομικά και με την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης από το 2012 το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από 60%.
• Τα pellets έχουν σταθερή τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
• Είναι εύκολα στην μεταφορά και στην αποθήκευσή τους (προσφέρονται σε αεροστεγή συσκευασία των 15 kg).
• Δεν υπάρχει ελάχιστη παραγγελία, ο καθένας μπορεί να αγοράσει ακόμα και ένα τσουβαλάκι των 15 kg.

Γιατί ανήκουν στην “πράσινη ενέργεια ” και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
• Τα pellets παρασκευάζονται από υπολείμματα νομίμων υλοτομικών δραστηριοτήτων, υπολείμματα μονάδων επεξεργασίας ξύλου και πριστηρίων ξυλείας, υλικά που σε διαφορετική περίπτωση από την παρασκευή των pellets θα κατέληγαν σε κάποια χωματερή.
• Η παραγωγική τους διαδικασία είναι καθαρά μηχανική και δεν υπάρχει καμία απολύτως προσθήκη χημικών ουσιών.
• Τα pellets είναι το μοναδικό καύσιμο με Μηδενικό Ισοζύγιο εκπομπών CO2. Δηλαδή τα pellets κατά την καύση τους απελευθερώνουν τόσο CO2, όσο χρειαστήκαν για την ανάπτυξή τους μέσα στις καλλιέργειες όσο ήταν δέντρα και αντίστοιχα αυτή η ποσότητα που παράγεται από την καύση τους απορροφάται από τα φυτά και τα δέντρα κατά την διαδικασία ανάπτυξής τους. Έτσι δημιουργείται ένας «κλειστός κύκλος» μηδενικών εκπομπών CO2. Το σημαντικό στον ουδέτερο κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα είναι πως τα pellets είναι το μοναδικό καύσιμο που δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
• Επίσης η καύση των pellets έναντι των ορυκτών και των υγρών καυσίμων συμβάλει στην μείωση του φαινόμενου της όξινης βροχής. Υπαίτιο για τη δημιουργία του φαινόμενου αυτού είναι το Θείο ( SO2 ). Η μηδαμινή ύπαρξη του Θείου SO2 στην χλωρίδα της γης και κατ' επέκταση και στα pellets που είναι παράγωγα ξυλείας βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών του Θείου στην ατμόσφαιρα κατά την καύση τους.
• Τα pellets κατά την καύση τους δεν βγάζουν κάπνα, δεν ελκύουν επικίνδυνα αέρια, βγάζουν ελάχιστη στάχτη, η οποία χρησιμοποιείται ως ανακυκλώσιμο λίπασμα για τα φυτά του κήπου και της βεράντας προστατεύοντας τις ρίζες από την παγωνιά και το χιόνι, επίσης τους κρατάει σταθερά ποσοστά υγρασίας και χρειάζονται λιγότερο πότισμα, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει το χώμα με χρήσιμα ιχνοστοιχεία για την ανάπτυξη τους.


Πώς και πόσο χρησιμοποιούνται τα pellets στην υπόλοιπη Ευρώπη:

Η Δανία και η Σουηδία έρχονται πρώτες στην κατανάλωση pellets για την οικιακή θέρμανση με περισσότερα από το 46% των νοικοκυριών να έχουν απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο. Η Σουηδία είναι από τις πρώτες χώρες που δημιούργησε ολόκληρα συστήματα τηλεθέρμανσης βασιζόμενα στην καύση των pellets για την θέρμανση ολόκληρων χωριών. Στην γειτονική Ιταλία η κατανάλωση pellets για το 2010 έφτασε 1.800.000 τόνους. Στο σύνολο η κατανάλωση pellets σε όλα τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη ξεπέρασε τους 13.000.000 τόνους με σειρά κατανάλωσης ανά κράτος, σύμφωνα με τις στατιστικές έρευνες, να είναι πρώτη η Σουηδία μετά η Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία και τέλος η Ιταλία.


        Τεχνικά χαρακτηριστικά
        Μήκος 1-3cm
        Διάμετρος 0,6cm - 0,8cm
        Υγρασία <10%
        Στάχτη <1%
        Θερμίδες 4200 - 4600 kcal / kg
        Πυκνότητα 620 - 660 kgr / m3
        Συμπίεση 1.10 - 1.12 kg / dm3